Top
 

Blog

FitnessLover > Fitness  > A lapos has titkai

A lapos has titkai

Sokakat megmozgatott az egyik kedves vendégem képe, amit a napokban osztottam meg az instagramon, illetve a facebookon. Egy speciális diétát írtam neki, mivel egy olyan egészségügyi problémától szenvedett, amitől soha nem múló hasi puffadása volt. A sok levél, amit kaptam, rádöbbentett arra, mennyi nő küzd hasonló problémával, nem beszélve az egyéb hasukkal kapcsolatos komplexusaikról, így összeszedtem nektek néhány tippet mind a haspuffadás, mind pedig az úszógumik, hasi zsírpárnák eltüntetésére.

A haspuffadás számtalan dologtól kialakulhat, így mindig azt tanácsolom, figyeljünk testünk jelzéseire és tapasztaljuk ki, mi lehet a valódi ok, mielőtt azonnal az orvoshoz rohannánk a még egészségtelenebb gyógyszerekért.

Az első lehetséges ok lehet például az újramelegített étel. Figyeljük meg, hogy a friss, illetve a mikróban újra felmelegített ételek megemésztése között tapasztalunk e különbséget. Ha igen, a jövőben kerüljük el a mikrózást.

A puffadást kiváltó ok lehet még bakteriális jellegű is. Ilyenkor, az egyébként a szervezetben és a belekben természetesen előforduló baktériumok túlszaporodásáról van szó, melyeket úgy tudunk kiírtani, ha szigórú, speciális diétához tartjuk magunkat egészen addig, míg a puffadás meg nem szűnik. Természetesen, a diéta után sem ehetünk össze akármit, onnantól indul csak igazán a kőkemény odafigyelés. Hiszen amíg mindentől feszül a hasunk, nem tudhatjuk pontosan, melyik élelmiszerek váltják ki a puffadást. A diéta után azonban kiderül, melyik ételek azok, amikre valószínűleg intoleráns a szervezetünk, és amelyeket a jövőben érdemes elkerülnünk a baktérumok esetleges, újbóli elszaporodásának elkerülése érdekében.

A harmadik ok a nők havi ciklusa, illetve az ilyenkor a szervezetben végbemenő hormonális ingadozások.

A negyedik, egyben leggyakoribb ok az ételintolerancia. Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyeket kerülnie kellene ahhoz, hogy ne legyenek emésztési zavarai, ne puffadjon fel, illetve ne vizesedjen be. Nem győzöm hangsúlyozni, amennyiben nincs szó görcsökről, alhasi- vagy gyomorfájdalomról, illetve allergiás reakciókról, csak szimplán zavar minket esztétikailag a puffadt has, ne szaladjunk egyből allergiavizsgálatra! Legyünk jóban a testünkkel, mint egy jó baráttal és figyeljünk oda rá jobban. Próbáljunk ki reform élelmiszereket, változtassunk a bevitt ételek minőségén, és együnk több rostos ételt, főleg zöldségeket! Figyeljük meg, mely élelmiszerek váltják ki a kellemetlen tüneteket és ezeket próbáljuk meg a jövőben elkerülni. A leggyakoribb ételintoleranciák egyébként a gluténra, a laktózra, a répacukorra, a fruktózra, az élesztőre és a tojásra való érzékenység, de zöldségek esetében is előfordulhat puffadás a hüvelyesek vagy a káposztafélék esetében is.

A haspuffadás tehát rengeteg embert érintő probléma, viszont felesleges rögtön kétségbe esni, számtalan oka, és még több megoldása is lehet a problémának! Amennyiben viszont a puffadás nem múlik, bármit is csinálunk, érdemes elgondolkoznunk egy teljes körű kivizsgáláson!

Most pedig térjünk rá a lapos has egy másik aspektusból való megvilágítására, amikor is nem a puffadás, hanem a hason lévő zsírpárnák okozzák az elégedetlenséget, amikor a tükörbe nézünk.

Az első tanácsom nem más, mint a hasizom fejlesztése. Ilyenkor törekedjünk arra, hogy ne csak egy féle mozdulatsort hajtsunk végre egy nap, hanem lehetőleg legalább hármat. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg! (Nagyon jó az, ha valaki meg tud csinálni 300 hasprést, de ha minden nap ugyanazt a mozdulatsort hajtja végre, nem fog fejlődni a hasizma!!!!) Rengeteg hasizom gyakorlat közül lehet válogatni, így az, hogy egy nap három féle gyakorlatot végezzünk, majd a következő nap megint három másik félét, nem jelenthet fejtörést a számunkra. Elég csak beírni a youtube-ra, hogy ‘abs workout’ és máris vagy 100 gyakorlat áll a rendelkezésünkre, amivel a hasizom összes részét megdolgoztathatjuk akár egy edzés alkalmával is.

A második tanácsomat a kényelmes emberek nem szokták szeretni, mivel mindig hangsúlyozom, mennyire fontos a kardió jellegű mozgás! Áldozat nélkül nincs győzelem, ami nem jelent mást, minthogy igenis fel kell állnunk a gépekre és intenzíven lenyomnunk akár napi 40-50 perceket is a kardiógépeken! Itt nem a kardió, hanem az intenzív szón van a hangsúly! Nem elég csak biciklizgetni szépen komótosan vagy sétálgatni a futópadon, mert attól soha az életben nem ég le a zsír a hasunkról!

A harmadik tanácsom szintén nem azoknak szól, akik nem tudnak áldozatot hozni a siker érdekében. Ha ugyanis arra vágyunk, hogy zsírpárnák helyett gyönyörű, szálkás hasizmokat lássunk, le kell mondanunk a mellékajálásról és tartanunk kell magunkat egy szénhidrátcsökkentett diétához, ahol lehetőleg az utolsó étkezésünk egyáltalán nem tartalmaz szénhidrát tartalmú ételeket. Tudom, tudom, nagyon nem szép dolog, hogy ezt a végére hagytam, mindenki várta, hogy majd megmondom a tutit, de sajnos ki kell hogy ábrándítsalak benneteket: ha az életben soha semmit nem adnak ingyen, miért pont a lapos, izmos has lenne ez alól a kivétel??? 🙂

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*