Top
 

Blog

FitnessLover > Fitness  > Az a fránya narancsbőr…

Az a fránya narancsbőr…

Megígértem, hogy írok erről egy bejegyzést, mivel rengeteg üzenetet kapok tőletek a narancsbőr kérdéssel kapcsolatban. Vannak akik megelőzni, vannak akik pedig eltüntetni vagy legalábbis csökkenteni szeretnék a cellulitot a problémás területeikről.

Mielőtt megmondanám, mi a legjobb ellenszer, nézzük meg, mivel is állunk szemben: A narancsbőr vagy más néven cellulit a bőr alatti (szubkután) kötőszövetben található, kötőszöveti sövényekkel határolt lokális zsírfelhalmozódás, mely egyenetlenné teszi a bőr felszínét, a narancs héjához hasonló megjelenést kölcsönözve az érintett bőrterületnek.

Nem kezdenék bele egy biológia órába, minden további infót megtaláltok a wikipédián. Ugyanitt szó van arról, milyen módszerekkel csökkenthető a narancsbőr; említik a zsírleszívást, a nyirokmasszázst, az ultrahangos kezeléseket, a krémeket és a mezoterápiát. A kérdés csak az, valóban beválnak-e ezek a módszerek, hiszen a vizsgált emberek közül egynek sem múlt el 100%-osan a narancsbőre. A másik fontos kérdés, hogy ha be is válnak, vajon milyen hosszú a hatásuk, vagyis milyen sűrűn kell ismételni a kezeléseket.

Én személy szerint a kavitációs zsírbontó kezelésről tudok nektek beszámolni, mert ezt én is alkalmazom magamon és a vendégeimen.

Ha azt vesszük alapul, hogy a cellulit azért alakul ki, mert azokon a testrészeken a vérkeringés kisebb mértékű, akkor a krémek sem rosszak megoldásként. Alkalmazásuk alatt érdemes az adott testrészt fóliával tekercselni, hogy jobban beinduljon a vérkeringés, illetve érdemes olyan krémeket használni, amik melegítenek, fahéjat, paprika kivonatot vagy koffeint tartalmaznak. Én a tekercselést néha még kardió közben is használom, hiszen mozgás közben az adott területről több vizet izzadok ki, mint amit nélküle tudnék, illetve helyileg indítom be a nyirokrendszer működését.

A különböző hatóanyagú krémeket a kavitációs zsírbontó kezelés alatt is használom, majd kezelés után betekercselem magam, aztán pedig levágom a fóliát és az adott testrészt langyos vagy hideg vízzel lemosom (attól függően, mennyire melegedett fel a bőröm).

Azt tudni kell, hogy sok helyen ezt a zsírbontó eljárást ultrahangos zsírbontásnak hívják, viszont nem minden ultrahang kavitáció is egyben. Tehát minden kavitáció ultrahang, de nem minden ultrahang kavitál, tehát ne hagyjátok magatokat átverni, mindig nézzétek meg, hogy milyen készülékkel dolgoznak rajtatok. A kavitációs ultrahang sokkal erősebb (40kHz +) hullámokat bocsát ki, a zsírsejtek között légbuborékok keletkeznek, melynek szétrobbanása a zsírsejt falán repedést, sérülést eredményez, így a trigliceridek és egyéb méreganyagok a nyirokkeringésbe távozni, majd vizelettel ürülni tudnak. Mivel ezt a kezelést rádiofrekvenciával, vákumterápiával és lipo lézerrel kiegészítve én is alkalmazom a MyTime Stúdióban a vendégeimen és magamon, így teljes bizonyossággal tudom állítani, hogy a kezelés hatásos, viszont a helyes táplálkozást és mozgást egy ilyen terápia során sem lehet kikerülni. Én a vendégeimet a kezelés után tekercselem, majd 30 percre kardió gépre teszem, így a salakanyagok sokkal hamarabb kiürülnek a szervezetből. Fontos a tisztuláshoz az is, hogy kezelés után 24 óráig nem ehettek szénhidrátot, illetve legalább 3 liter vizet kell meginnotok. Tehát ha valaki azt gondolná, hogy csak befekszik egy ilyen gépbe és máris elmúlik a narancsbőr, akkor ki kell ábrándítanom, az áldozatot itt is meg kell hozni. Hiába megy le egy kezelés során akár 3-4 cm, ha utána folytatjuk a helytelen életmódot, a zsírsejtek újból megtelnek és kezdődik minden előről.

Ami még nagyon hatásos, az nem más, mint az infrashape vagy infratrainer. Az alap elképzelés itt is a tekercseléshez, illetve a vérkeringés beindításához fűződik aerob mozgással egybekötve . Az edzés előtt be kell kennünk a problémás területeket zsírégető krémekkel, majd egy nejlonból készült nadrágba bújni, és amíg tekerünk, a gép is teszi a dolgát: be lehet állítani vákumot, kollagén-, illetve infra lámpát is, amik segítik a fogyást és szépítik a bőrt. Valóban hatásos a narancsbőr kezelésére; bár én nem akarok fogyni, mégis szakítok rá időt néha, hogy megelőzzem a cellulit további kialakulását.

Szóval most már van egy pár trükk a tarsolyunkban, hogy mégis hogyan  lehet csökenteni a narancsbőrt, de arról még nem esett szó, hogyan is lehet ezt az állapotot megtartani vagy megelőzni. Azt tudni kell, hogy a cellulit kialakulása nagyban függ a genetikától, vagyis a hajlamtól, de valójában a titok nem más, mint a TÁPLÁLKOZÁS.

A narancsbőr kialakulásának melegágya a cukor, a sok mesterséges színezék, sokaknál  egyes édesítőszerek is, az alkohol, a gyorskaják, az üdítők és az ezek fogyasztása miatt létrejött hormonegyensúly felborulásnak is óriási szerepe van. Persze mondanom sem kell, hogy  a mozgásszegény életmód is közrejátszik a cellulit kialakulásában.

Tehát végső soron a megoldás mindig ugyanaz marad: táplálkozzunk tisztán, egészségesen! Igyunk sok folyadékot napközben, lehetőleg vizet ÉS gyógyteákat (salaktalanító, méregtelenítő hatásúakat). Kerüljük azokat az élelmiszereket, amikben sok a mesterséges összetevő! Kerüljük továbbá a tömény szeszes italokat és a cukrozott üdítőket is! Táplálkozzunk ételintoleranciáinknak megfelelően! Ismerjük a testünket! Figyeljük meg, hogyan reagál egyes élelmiszerekre és tegyünk a tünetek ellen! A narancsbőr is a testünk egyfajta jelzése felénk, hogy valamit rosszul csináltunk. Javítsuk ki a hibáinkat és testünk meg fogja hálálni a törődést!

 

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*