Top
 

Blog

FitnessLover > Életmód  > Edzés és étrend várandósság alatt…. (Ne hallgass senkire!)

Edzés és étrend várandósság alatt…. (Ne hallgass senkire!)

Pár hete a nyilvánosság előtt is felfedtem, hogy kisbabát várok. Hatalmas öröm volt a számunkra, hiszen már évek óta beszéltünk róla, és a fejünkben volt a családbővítés gondolata. Pontosan ezért nem ért váratlanul és nem is rémisztett meg a gondolat, hogy anyuka leszek; nem mintha amúgy egy kétségbeesős típus lennék…
Sokan tudjátok rólam, hogy a mindennapi edzés híve vagyok, a mozgás az életem része gyerekkorom óta, így felhívnám a figyelmet, hogy a várandósság alatt sem szándékozom lemondani róla.

Sokan felhívnak, ismerősök, barátnők, rokonok és aggódva kérdezik, hogy „de ugye nem edzel?”, „de ugye nem diétáziol?”…

Bocsánat, hogy így fejezem ki magam, de ezekkel a kérdésekkel a világból ki tudnak kergetni a hozzá nem értő, félművelt emberek, akiknek még közük nem volt életükben az intenzív mozgáshoz, vagy a terhesség közelében sem voltak.

Kérdem én miért lenne az jó a normális vérkeringés mellett megfogant babának, ha most hirtelen az 55 kilós nő, aki egész életében sportolt, minden testmozgással leállna? A válasz: semmiért!

A várandósság alatti mozgás energiát ad, növeli a vér áramlását, segíthet az alvásban, formában tart, segíti a szülés után visszanyerni az alakot és növeli a kitartást, az izomtónust és a medencefenék erejét a szüléshez. Senki ne mondja nekem, hogy ezek nem fontos szempontok.
Én úgy érzem és gondolom, hogy bár nyilván nem elsősorban rólam szól ez a közel 40 hét, de minden, amit magammal kapcsolatban érzek -legyen az önbizalomhiány, rossz közérzet, szomorúság-, azt a baba is megérzi. Ha viszont nekem az edzéstől jobb kedvem lesz, fittebb, egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb kismama leszek, azzal nem hogy nem ártok, de használok a fejlődésének. Attól még, hogy magamra is odafigyelek, nem leszek önző ember. A babám mindennél fontosabb, ezért is vigyázok és figyelek minden gyakorlatnál a testem jelzéseire, ezért csinálok mindent csak orvosi felügyelet és konzultáció mellett, és ezért is figyelek oda még jobban arra, mit viszek be a szervezetembe.

 

 

A szigorú diéta nem kifizetődő a baba fejlődésére nézve, de ettől függetlenül –a hiedelmekkel ellentétben- igenis tartani kell magát minden kismamának az egészséges étrendhez. Itt is igaz ugyanaz, ami az edzésnél, hogy persze mindenki okosabb és jobban tudja mi a jó nekem. Egyek meg mindent amit megkívánok, ne diétázzak, egyek ezt, egyek azt, szedjek ilyen vitamint meg olyat és a többi okosság… Ezzenel akkor néhány tévhitet szintén eloszlatnék.

Az én orvosom például leült velem szemben és rögtön azzal kezdte, hogy semmiféle vitamint ne szedjek, illetve a vérvizsgálat után majd esetleg egy-két félét kell szednem, de amíg nem jönnek meg az eredmények, hogy mi hiányzik a szervezetemből, addig csak arra figyeljek, hogy egészségesen táplálkozzak. Nyilván nálam sem maradt el a kívánós időszak, meg is ettem mindent, amit megkívántam, aminek meg is lett az eredménye. Sajnos nem a kilók számában, hanem candidában mutatkozott nálam ez meg, mivel ha több szénhidrátot és cukrot viszek be, elszaporodnak a candida gombák a beleimben, ami puffadásban mutatkozik meg már az első étkezések után. Tudom, elég undorítóan hangzik, de ez van… Ezek után senki ne mondja nekem, hogy egyek meg mindent, amit megkívánok, de még csak azt se, hogy mit egyek, ugyanis tudni kell azt is, hogy minden szervezet, minden genetika és minden terhesség különböző! Attól még, hogy várandós lettem, sajnos nem változott meg sem a vércsoportom, sem a genetikám, de az allergiáim és az ételintoleranciáim sem. Ugyanúgy a glutén-, laktóz-, cukor- és gyümölcscukormentes ételek a számomra megfelelőek, így biztos vagyok abban, hogy ami nekem jó, az lesz jó a babámnak is.

Tehát összegezve annyit mondhatok, hogy mindenkinek meg van a maga elképzelése, előfeltevése, illetve sztereotipiája arról, hogyan is néz ki egy terhesség, mindenki hallott ezt is, azt is, akár amazt is… Nincs is azzal baj, ha tanácsot adtok vagy segíteni próbáltok a kismama ismerősötöknek, viszont azt tudni kell, hogy a jónak hitt tanácsok sem mindig jók annak a számára akinek adjátok őket. A kismamának éreznie kell, mi a jó neki, a testével sokkal nagyobb barátságban kell lennie ebben az időszakban és ha bármi kérdése merülne fel, azt is inkább előbb az orvosával, mint ismerőseivel ossza meg!

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

3 hozzászólás
 • Adrienn
  február 1, 2017 at 8:17 du.

  szia!Nagyon jôl mondja az orvosod,ezek a terhes vitaminok katasztrófàk.Sajnos majdnem vègig szedtem,nem vagyok büszke rà,de feljött 30kg ès 4,5 kg-os gyereket szültem.Úgy,hogy vègig aktív voltam(mondjuk nem annyira mint te),de odafigyeltem az ètkezèsre.Jó lett volna,ha ìgy kezeltem volna mint te. Csak azt tudom javasolni,csak magadra hallgass ès a megèrzèsekre,csak te tudod Nektek mi a jó!Ez a születès utàni idöszakra is vonatkozik,utàna jönnek majd mèg az okosabbnàl okosabb emberek 😀 kitartàst ès jó edzèseket! 🙂

 • Zita
  február 25, 2017 at 2:46 du.

  Igen , sajnos a terhes vitamint a doktorom tanàcsolta vègig szedjem, a vèdônôm viszont megsugta 6 . hónapig maximum, mert onnantól màr nincs sok èrtelme ( fejlôdèsi rendellenessèg addig alakulhat ki ) csak hízik a baba ès a mama is tôle az utolsò trimeszterben. . .
  a terhessègi vitaminnak fogantatàs elôtt ès fogantatàs alatt, elsô 3 hònapban van èrtelme
  Sok Boldogsàgot a Babàhoz minden kedves olvasónak ès a blog vezetôjènek is!
  Èljenek a fitt kismamàk!

  Zita

Add Comment
Name*
Email*