Top
 

Blog

FitnessLover > Életmód  > Hogyan vészeljük át a vizsgaidőszakot?

Hogyan vészeljük át a vizsgaidőszakot?

Nyilván minden egyetemista kedvenc időszakáról
beszélünk, a tanulás, a tanulás, az olvasás, a jegyzetelés és a még több tanulás szeretett időszakáról. Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen még egy féléven is átszenvedtük magunkat valahogy, de az igazi megpróbáltatások még csak most következnek.

Itt van néhány hasznos vagy haszontalan tanács, amit javasolni tudok, hogyan verekedjük át magunkat a könyveken, füzeteken, és majd végül a vizsgákon:

 1. Ne stresszeljünk túl semmit! A stressz csak olaj a tűzre és nem segít a tanulásban! Igen, igen, tudom, könnyű monadni, mikor a fejünkre nőnek a könyvek és egy hétre annyi a tennivaló, hogy ki se látszunk belőle, de higgyétek el, a túlaggódás eddig soha senkinek nem segített.
 2. A lazaság persze ne a tanulásban mutatkozon meg, készüljetek fel mindenre alaposan. Az alapos felkészülés titka pedig nem más, mint a jó időbeosztás! Mivel tudjuk, miből mikor vizsgázunk, így már a vizsgák felvételének hetében érdemes beosztani a tanulásra szánt időt, hogy melyik tárgyra mikor és mennyit tanulunk.
 3. A halogatás egyenlő a lustasággal! Ha megvan a beosztás, ne halogassátok a teendőket, mert a végén tényleg a fejetekre nő a sok tananyag és az utolsó 1-2 nap sok esetben még egy kegyelem kettesre sem lesz elég.
 4. Tartsatok szünetet! Én is sokszor azon kapom magam, hogy semmit nem tanultam, mert átaludtam a délutánt vagy inkább sorozatokat néztem a tv-ben. Az agynak kell a pihenés is, így több órás tanulások közben 10 perces szüneteket mindenképpen érdemes beiktatni.
 5. Egyetek rendesen! Éhesen nem lehet tanulni, én általában ebéd után egy csésze kávé mellett szoktam nekiállni. Mivel általában egészségesen étkezem -de inkább nevezném diétának-, így elfelejtem, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele elengedhetetlen az agyműködéshez. Sokszor kapom azon magam, hogy nem tudok odafigyelni vagy nem ragad meg semmi abból, amit olvasok, aztán persze hamar rájövök, hogy nem ettem elegendő szénhidrátot. Naponta megközelítőleg 130 gramm szénhidrát szükséges az agy működéséhez, de ez, véleményem és tapasztalatom szerint egy vizsgaidőszakban vagy bármilyen vizsgafelkészülésnél nem elegendő.

Sok vitamin segíti az agyműködést, így segíthetnek a tanulásban is. Ezek például:

 • Esszenciális aminosavak (fehérje építőkövei)
 • Glükóz (szőlőcukor)
 • Vas
 • Jód
 • Lecitin
 • Ginzeng
 • Ginkgo biloba

Szőlőcukor vagy csoki fogyasztása vizsgaidőszakban nem főbenjáró bűn. Nyilván nem egy tábla csokoládét kell elfogyasztani, de ha már úgy érezzük, nem fog az agyunk, egy kis darab édesség sokat segíthet. A ginko bilobát és a vasat csak ajánlani tudom, nekem rengeteget segít. (A Ginzeng ginko bilobát tea formájában megtaláljátok bármelyik nagyobb üzletben vagy drogériában, én személy szerint Dr Chen márkáját tudom ajánlani.)

A testmozgás fontosságát (mint fitnesslover), nem hagyhatom ki a felsorolásból.  A fizikai aktivitás biokémiai változásokat termel a szervezetedben, amelyek nem csak a testedben, de az agyadban is erősítik és megújítják a sejteket, különösen a memóriáddal és a tanulási képességeiddel kapcsolatos területeken.

Sok sikert kívánok mindenkinek a felkészülésben! 🙂

Források: https://peakshop.hu/man/hozd-formaba-az-agyad/  https://ctibi.wordpress.com/2011/06/10/mire-ehes-az-agy/

 

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*