Top
 

Blog

FitnessLover > Interjúk  > Interjú Futács Gittával

Interjú Futács Gittával

Katona Gitta (26) a 2014-es Miss Intercontinental Hungary 1. helyezettje, azaz 2014-es szépségkirálynő. Férjével, Futács Márkóval (focista) 6 éve ismerkedett meg, idén pedig összeházasodtak, így azóta Futács Gitta néven találhatjátok meg őt a közösségi oldalakon. Megismerkedésük óta Márkó munkája, illetve edzései miatt Gittáék kétlaki életet élnek, Magyarország és Horvátország között ingáznak. Mia kislányuk 2 éve született, akiért mindketten nagyon hálásak a sorsnak. Gitta, amellett, hogy sportol, vegán életmódot folytat, receptes, vegán gasztro blogját pedig nemrégiben indította el, így elsősorban erről, illetve életmódjáról kérdeztem.

Nagyon igényes lett a vegán gasztro blogod, gyönyörűek a képek, a receptek. Mikor, illetve miért döntöttél úgy, hogy a vegán életmódot választod?

Édesanyám több, mint 10 éve vegetáriánus. Úgy nőttem fel, hogy rizstej volt otthon, illetve gabonakolbászból készítettük a rakott krumplit, így számomra nem újkeletű dolog a vegetáriánus életmód. Ennek ellenére anyukám soha nem akart lebeszélni a húsevésről, engem egy videó indított el, amit láttam, hogy hogyan bánnak az állatokkal. A felvétel nagyon megrázott, így kicsit beleástam magam a témába. Minél többet tudtam meg, annál inkább kiéleződött a számomra, hogy a húsevés nem egészséges. Elkezdtem olyan embereket követni, akik így páplálkoznak, és azt láttam, hogy mindig egészségesek, szép a bőrük, fiatalosak. Felvettem a kapcsolatot is vegánokkal, sokat beszélgettem velük, és mindenki nagyon pozitívan beszélt a témáról, így úgy döntöttem, miért ne próbálnám ki én is. A fitalságom, mint minden nő, szeretném sokáig megőrizni, így ez is közrejátszott abban, hogy igent mondtam ennek az életmódnak. 1 éve vagyok vegán, de mindig is odafigyeltem a táplálkozásomra, csak bioboltokban vásároltam, illetve vásárolok a mai napig. A tejtermékektől nem volt nehéz megválnom, mert egyébként sem fogyasztottam őket sűrűn, rizstejszínnel főztem előtte is, de talán a tejföl, ami néha kicsit hiányzik. A húsról sem volt nehéz lemondanom, mivel pár hét húsmentes életmód után elszokott tőle a szervezetem, sőt büdösnek is találtam őket, amikor pedig megettem, rosszul lettem, hányingerem lett tőlük. Ekkor éreztem, hogy valóban mennyire nem fontos a szervezet számára a hús.

Miben különbözik a vegán, illetve a vegetáriánus táplálkozás?

A vegánok semmilyen állati eredetűt nem fogyasztanak, illetve vegánnak lenni egy teljesen más életszemlélet. Nemcsak a táplálkozásukban, de életmódjukban is állatvédők, nem hordanak bőrt, sem szőrmét. Ez talán már számomra is enyhe túlzásnak tűnik; bár nem hordok szőrmét, de bőrcipőim, illetve táskáim nekem is vannak…

Van olyan összetevő, ami az abszolút kedvenced, és akár minden nap a tányérodra kerül?

Én a levelekben hiszek. A nyers étel csodája című könyv nagyon megfogott, és a blogomon is ezt próbálom hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számunkra a levelek fogyasztása. Mint tudjuk, ‘unokatestvéreink’, a majmok is rengeteg levelet esznek, és tényleg semmiféle betegségük nincs. Tehát amit minden nap fogyasztok, az valamilyen levél, legyen az csalán, spenót vagy céklalevél, illetve az ezekből készült zöldturmixok.

Sokan azért nem hisznek a vegán étrendben, mert úgy gondolják, fehérjéket csak a húsokból nyerhetjük ki, ami, mint tudjuk, nagyon fontos többek közt izmaink, immunrendszerünk, hormonjaink számára. Én ezt már elöljáróban, mielőtt válaszolnál, megcáfolnám, hiszen a vegetáriánus diéta írása közben én is rájöttem, hogy mennyi mindenben található fehérje. Milyen növényekkel tudjuk elsősorban fehérjeigényünket kielégíteni?

Az állatok, amiket megeszünk, ugyanúgy növényekből nyerik a proteint. A hüvelyesekben van a legtöbb fehérje, mint a bab, vagy a lencse, de amiben nagyon-nagyon sok van, az a tökmag. Vegán fehérjeporok is leginkább tökmagból készülnek.

A vegán életmód nagyon jó lehet, de ennek is vannak buktatói, illetve lehet rosszul is csinálni. Ugyanúgy tud enni bárki vegán hamburgert, vagy pizzát, de azt tudni kell, hogy nagyon fontos a változatos táplálkozás. Ha ezt nem tartja be az ember, akkor hiánybetegségei alakulhatnak ki, amivel rosszabbul jár, mintha húst enne. Tehát óvatosan, és odafigyelve lehet csak ezt az életmódot élni, és a legfontosabb a változatosság!

Mit üzensz a húsevőknek?

A húsevőknek azt üzenném, hogy nem lehet logikus az, hogy minden egyes táplálkozásunkba hús kerül. Régen sem volt ez így, hiszen az emberek nem tehették meg, hogy mindig húst egyenek. Egy héten egyszer engedhették csak meg maguknak, de volt, hogy csak kéthetente került hús az asztalra. A királyok megtehették persze, hogy minden nap húst fogyasszanak, de ha belegondolunk, túlsúlyosak voltak, illetve elég hamar meg is haltak, általában szívinfarktusban. De ha ez nem elég indok, gondoljunk bele, hogyan tartják az állatokat, akik minimum nyolc féle antibiotikumot kapnak azért, hogy ne fertőzzék egymást. Tehát a hússal gyógyszereket is beviszünk a szervezetünkbe, így engem ez is elriasztana a húsevéstől..

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*