Top
 

Blog

FitnessLover > Életmód  > Kismama edzésterv

Kismama edzésterv

Minden elismerésem azoknak a kismamáknak, akiknek már az 5-6. hónaptól gyönyörű szép, nagy, kerek pocakjuk van, sportolnak és mozognak, dolgoznak, esetleg még egy vagy több gyereket is nevelnek.

Bár én megúsztam a nagy has dolgot, azért így az utolsó 3 hétre nálam is megérkeztek azok a panaszok, amikre a legtöbb kismama nem éppen kellemes emlékekként gondol vissza. A pocaklakó ugyanis akkorát ugrik a növésben ebben az időszakban, hogy nem igazán tudok hozzá úgy alkalmazkodni, mint eddig. Nagyon egyszerű volt, amíg szépen, fokozatosan fejlődött 8 hónapig, így lépésről lépésre tudtam hozzászokni ahhoz a plusz „teherhez”, ami a fejlődésével járt. Az orvosom is figyelmezetett, hogy ez az időszak lesz viszont a legnehezebb, mert hirtelen a 2 kilós baba egy 3 kilós, gyönyörű, fejlett csecsemővé cseperedik. Ez viszont azzal jár, hogy nehezedik a mozgás, a pocak elkezd még jobban nőni, és ne is beszéljünk arról, hogy amikor már sehol nem talál magának helyet, képes felmászni akár a bordákig, és ott valamelyik testrészével (nem tudom soha megállapítani, vajon melyikkel) akár órákig pihengetni, vagy éppen mocorogni, rugdosni. 😀

Természetesen nagyon örülök ezeknek az apró -néha talán bosszantó – dolgoknak is, hiszen így legalább érzem, hogy minden rendben van, és a babám is egészséges, mozgékony, és minden bizonnyal szépen fejlődik.

Sokan kérdezik, hogy még mindig edzem-e, illetve hogy milyen gyakorlatokat lehet végezni így, az utolsó trimeszterben.

Én úgy gondolom, az utolsó hónapban is érdemes mozogni, hiszen így enyhíthetünk a vizesedés érzésén, nem beszélve arról, hogy szülés után sokkal inkább vágyunk majd arra, hogy újra fittek és mozgékonyak legyünk, amire valljuk be, egy kisbabás anyukának nagy szüksége van 🙂 Bár nehezedik a mozgás, edzés közben soha nem érzem, hogy nehezemre esne az izommunka. Ennek egyik oka az lehet, hogy bár kisebb a terhelés, mégis a már megszokott mozgásformát végzi a test, ami nem terheli le; az edzés hatására beindul a vérkeringés, és az anyagcsere, ami pedig frissíti a szervezetet, ezáltal nem nyűgnek, hanem élvezeti forrásnak dolgozza fel a test és az agy egyaránt a mozgást. Mindezek mellett a lelkünknek is jót tesz, amikor magunkkal foglalkozunk, így a testi frissesség mellett lelkileg is frissek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk a mozgásnak köszönhetően.

A webshopon elérhető, kismamáknak írt edzéstervemben olyan gyakorlatokat találhattok, melyeket én is biztonsággal végeztem a várandósság alatt. A második és a harmadik trimeszterre is külön gyakorlatokat, mozgásformákat tettem be, alkalmazkodva a terhelhetőséghez és a pocak növekedéséhez.

A program a terhesség utánra is tökéletes lehet, amikor vissza szeretnénk szokni a mozgáshoz, de a baba mellett még nem tudjuk megoldani az edzőterembe járást. Az edzésterv ugyanis otthon végezhető gyakorlatokat tartalmaz, semmi másra nincs hozzá szükség, mint 2 db kézi súlyzóra.

Minden kismamának és újdonsült anyukának ajánlom, hiszen a testi-lelki fittség elengedhetetlen a várandósság és az anyaság mellett egyaránt.

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*