Top
 

Blog

FitnessLover > Életmód  > Okok, amiért NEM az egészséges életmódot választjuk
a

Okok, amiért NEM az egészséges életmódot választjuk

Az egészséges életmód kialakítása és fenntartása hatással van az emberi jólét és jó közérzet szempontjából. Az egészséges életmódhoz tartozik a rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás, egészséges alvás és a stresszkeltő tényezők minimalizálása. Annak ellenére, hogy egyre több információ áll rendelkezésre az egészséges életmódról, sok ember mégsem követi azt. Az alábbi cikkben bemutatom a leggyakoribb okokat, amiért az emberek nem élnek egészségesen és néhány tippet is adok arra vonatkozóan, hogyan is lehetne ezeket áthidalni.

Az időhiány egy a leggyakoribb okok közül, amiért az emberek nem tudnak egészséges életmódot kialakítani. A mai modern életmód tele van elfoglaltságokkal, – legyen szó csak a gyereknevelésről, a munkáról, a háztartásbeli feladatokról – és gyakran nehéz megtalálni az időt a testmozgásra vagy a főzésre. Az emberek sokszor hajszoltnak érzik magukat, ami miatt elhanyagojolák a saját egészségüket. Én azt mondom, ennek megoldására érdemes egy jó időbeosztást megtervezni. Az emberek elkövetik azt a hibát, hogy nem tervezik el előre a napjukat, csak sodródnak az árral és a feladatokkal, majd nap végére olyan hulla fáradtak lesznek, hogy semmi erejük nem marad egy normális vacsora készítésére sem, nemhogy a másnapi egészséges ételpakkok összekészítésére. Ezt megelőzendő érdemes egy napirendet összeállítani, aminek pontjain sorban haladva nem terelődik el a figyelmünk a fontos elvégzendő feladatoktól, így a főzésről sem. Ha a napunkat becsületesen megterveztük és beosztottuk, ezt a gyakorlatot pedig rutinná változtatjuk, a végén nemcsak a főzésre, de a minden napos, akár csak 20-30 perces otthoni testmozgásra is marad majd időnk. Ha ennek ellenére sem marad időnk összeütni valami egyszerű, finom és tápláló fogást, érdemes egy megbízható egészséges étel házhozszállítással foglalkozó céghez fordulni, amilyen többek közt a FitnessLover by Noam’s 😉

A másik ok a kényelem és a kísértések. Az egészséges ételek fogyasztása gyakran időigényes és költséges lehet. Sokan inkább választják a könnyen elérhető gyorséttermi ételeket, ami sok esetben egészségtelen összetevőket tartalmaz. Az emberi természettől fakadóan vonzódunk az édes, sós és zsíros ételekhez (főleg ilyenkor télen), amik hosszú távon károsíthatják az egészségünket és nem utolsósorban hízáshoz vezetnek. Nagyon egyszerű és egyértelmű a megoldás arra a kérdésre, hogyan győzzük le a kényelmi szempontokat és álljunk ellen a kísértésnek: dobozoljunk egészséges ételt, akár mentes, reform nasikat magunkkal, hogy amikor éhesek vagyunk napközben, ne legyen opció semmiféle egyéb egészségtelen kifőzdés, pékséges vagy sarki közértes táplálónak nem mondható, éhséget inkább csak rövid ideig – vagy egyáltalán nem – enyhítő étel(féleség). A kényelmi kérdés ezzel a taktikával meg is van oldva, a kísértésnek pedig egész egyszerűen akaraterővel tudunk ellenállni.

A harmadik ok a motiváció hiánya. Számos embert nem motivál annyira a sportolás vagy az egészséges táplálkozás, hogy figyeljen rájuk rendszeresen. Az emberek gyakran várnak az egészségügyi problémákig, mielőtt változtatnak életmódjukon, és addig nem foglalkoznak a megelőzéssel; vagyis a motiváció leggyakrabban inkább kényszer, hogy a nagy baj ne legyen még nagyobb. Ez azonban nagy hiba. Az egészséges szervezetet nem csak azért kell fenntartani, hogy ne legyen aztán 50 év körül egy jó kis szívinfarktus vagy 2-es típusú cukorbetegség, hanem hogy a közérzetünk is jó legyen és minőségi életet tudjunk élni. Mire megyünk a fiatalságunkkal, ha állandóan betegeskedünk vagy nem bírunk semmit sem végigvinni a napi eltervezett feladatainkból, mert olyan fáradékonyak és depisek vagyunk? Az életet márpedig csak úgy lehet élvezni, ha minden szervünk megfelelően működik, ha a hormonháztartásunk egyensúlyban van és ez csak úgy lehetséges, ha a működéshez szükséges tápanyagok is rendelkezésre állnak. Mindezek következménye lesz csak a csinos alak, ami még inkább meghozza majd a motivációt. Természetesen a táplálkozás mellett elengedhetetlen a mozgás is, ami által folyamatosan új kihívások elé állíthatjuk magunkat, miközben a szervezetünk termeli a legfőbb boldogsághormont, az endorfint. A motivációt megtartani azonban csak úgy lehet, ha elkezdjük, akár egy több hetes FitnessLover kihívással, akár egyszerű, apró életmódbeli változtatásokkal, amik már pár hónap után hozzák majd az eredményt és így még többet és többet akarunk majd elérni. Tehát a motiváció nem jön magától, az első lépést mindenképpen meg kell tenni az életmódváltás útján.

v

Az iskolai oktatás hiánya is hozzájárul sajnos az emberek egészségtelen életmódjához. A legtöbb iskolában a testmozgás és az egészséges táplálkozás nem része a nevelésnek. Sok diák nem tanulja meg az egészséges szokásokat, így felnőttként is csak az egészségtelen szokásokat viszik majd tovább. Természetesen érthető, hogy a vajas kifli vagy a párizsis zsemle az olcsó az óvodáknak, de itt jön az, hogy magával a rendszerrel kellene alapjaiban változtatni. Ezen sajnos egyelőre az a pár felvilágosult szülő, aki átlátja, hogy az étellel gyógyítani is lehetne nem tud segíteni, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy otthon legalább gyermekeink más példát lássanak. A gyerek ugyanis azt eszi, amit adunk neki és amiről azt látja, hogy a szülő is szívesen fogyasztja. Nem fogok nevelési tanácsokat adni, csak azt írom le, ami nekem is bevált:

  • Gyurika nálunk mindig kap minden étkezés mellé gyümölcsöt vagy zöldséget.
  • Nagyon fontos, hogy én is sok zöldséget fogyasztok, így számára is ez a normális.
  • Hagyományos chips helyett reform chipseket fogyasztunk (pl. rizs chipsz, lencse chips stb.)
  • Nálam mindig beválik, hogy nem engedem addig nassolni, amíg a főétkezést nem fogyasztotta el. Mint mindenben, itt is nagyon fontos a rendszer és hogy attól hiszti esetén sem térünk el.
  • Legtöbb esetben csak vizet iszunk, ritkán kap persze szörpöt is, de kólát és üdítőt nem is tartunk itthon.
  • Nem kell mindent tiltani, a gyerekek sokkal több kalóriát égetnek, de nagyon fontos az egyensúly megteremtése a tányéron és hogy sokféle ízzel és étellel találkozzanak.

Ha mi már nem is kaptuk meg esetleg ezt az odafigyelést, de ezekkel az apró változtatásokkal egy sokkal egészségesebb generációt nevelhetünk fel.

Az emberi természet is megnehezíti az egészséges életmód fenntartását. Az emberi agy hajlamos a rövid távú örömkeresésre, és könnyebben ragaszkodik a káros szokásokhoz. A finom, ízletes, cukros, zsíros ételek és az alkohol élvezete azonnali kielégülést adnak, míg az egészséges életmód hosszabb távon nyújt előnyöket. Ezt mindenkinek fejben kell tudnia elhatároznia és átlátnia, nem lehet senkire sem ráerőltetni, hogy gondolkodjon hosszú távon és ne csak a pillanatnak éljen. Nincs azzal sem baj, ha az ember egyszer-egyszer megenged magának egy finom ételt egy pohár finom borral, ahogy az alkalmankénti szórakozás is az emberek szükségleteihez tartozik, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a rendszeres káros szokásoknak nagyon nagy ára lehet a későbbiekben, így ha el is hajlunk egy-egy este, azt utána a következő napokban érdemes balanszírozni.

Az emberek hajlamosak engedni a szociális nyomásnak is, amely megnehezíti az egészséges életmódhoz való ragaszkodást. Ha valaki úgy érzi, hogy az élelmiszerpreferenciái nem illeszkednek a társadalmi normákhoz vagy környezete szokásaihoz, könnyen érezheti magát kívülállónak vagy értékvesztettnek. Ezért sokan hajlamosak engedni a külső hatásoknak, és elvetni az egészséges életmódot. Gondoljunk csak egy középiskolára, ahol az osztályból mindenki a büfébe jár melegszendvicsért és energiaitalért. Hiába csomagolta el szegény, kissé husi kamasz diák anyukája az egészséges ételt, szegény mégis kirekesztve érezheti magát a szociális környezetéből. De nem kell messzebbre menni, egy munkahelyen, ahol a legnagyobb ötletelések és üzleti előrelépések a kifőzdés irodai étkezdében vagy a dohányzásra kijelölt helyen történnek, könnyen válhatunk a kis dobozolt kajánkkal és egészségtudatos gondolkodásunkkal a csapat fekete bárányává. Így tehát könnyen kirekesztve érezhetjük magunkat, ha nem a megfelelő közeg vesz minket körül, viszont én erre azt mondom, hogy soha ne másoknak akarjunk megfelelni, hanem csakis saját magunknak! Ha én attól érzem jól magam, hogy egészséges vagyok, jól működik az emésztésem, fitten és energikusan tudom végezni a munkámat vagy tudok tanulni, akkor tegyem fel magamnak a kérdést minek is foglalkozom azzal, hogy XY éppen a folyosón ecseteli a kollégáknak, hogy szétcsapta magát előző este és épp a szalámis szendvicset nyomja magába egy energiaital társaságával. Mindenki a saját életéért és döntéseiért felelős és tapasztalatból mondom, hogy mindennek mindig meglesz a következménye ezen a világon, legyen szó a karmáról vagy az egészségügyi állapotunkról.

Szóval bár sok kihívással jár, az egészséges életmód fenntartása mégis lehetséges. Első lépésként ki kell alakítanunk a megfelelő prioritásokat és időbeosztást. Rendszeresen szánjunk időt testmozgásra, és tervezzük meg előre az egészséges étkezést. Fontos továbbá megtalálni a belső motivációt az egészségünk iránt, és folyamatosan fejleszteni az egészséges szokásokat.

 

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*