Top
 

Blog

FitnessLover > Táplálkozás  > Sushi VS diéta

Sushi VS diéta

Mindig kérdezitek, hogy a sushit diéta alatt fogyaszthatjátok-e, illetve ha igen, mikor és melyiket ajánlom. A válaszom nem egyszerűen egy igen vagy egy nem, ugyanis néhány extra információt nem árt tudni a sushival kapcsolatban és ennek tudatában betartani a fogyasztásával kapcsolatos szabályokat:
A sushi nem egyszerűen csak rizs és hal, mint azt sokan hiszik. Ha szeretnénk jól összeálló sushi rizst, akkor a speciálisan sushi készítéshez való kifőtt rizsbe cukrot, illetve rizsecetet kell kevernünk. Ezek ugyanúgy extra kalóriának számítanak és a cukor még ráadásul extra szénhidrát is.


Az esszenciális zsírok, melyek a magokban, avokádóban és halakban találhatók, nagyon jót tesznek az emésztésnek és rengeteg számos feladatot látnak el szervezetünkben, viszont a jóból is megárt a sok alapon olajos halat avokádóval enni szintén többletkalóriát jelent. 1 darab avokádóban ugyanis 30g zsír található, mely ugyancsak megdobja az egy étkezésre fogyasztott zsír-, ezzel együtt pedig energiatöbbletet. 


Az avokádó és cukor mellett ne feledkezzünk meg a különböző szószok használatáról sem, mint a szója-, teriyaki szósz, majonéz vagy egyéb csípős, ízesített öntetek, amik szintén rengeteg plusz kalóriát tartalmaznak. 


A szója női hormonrendszerre gyakorolt hatásáról a táplálkozási kutatók körében máig rengeteg vita folyik, ugyanis a szójabab fitoösztrogéneket tartalmaz, így fogyasztása minden egyes nő hormonháztartására más hatással lehet. Én személy szerint folyamatos alkalmazását nem szoktam javasolni, de alkalmanként,  például pár havonta sushi mellé – megengedettnek tartom. Itt is érvényes, hogy szójatermékek fogyasztását követően érdemes megvizsgálni szervezetünk reakcióit és annak fényében mindenki dönthet a fogyasztása mellett vagy ellen.


Összegezve tehát igen, a sushit integrálhatjuk diétánkba, de érdemes néhány szabályt betartani:

  1. Lehetőleg NE vacsorára fogyasszuk a rizzsel készített sushikat. Este, amikor normál esetben már semmilyen fizikai munkát nem végzünk, nem érdemes betöltenünk glikogénraktárainkat, ugyanis a felesleges szénhidrát zsírként fog raktározódni. Ellenben például súlyzós edzés előtt fogyasztva energiát ad az izmoknak, közvetlenül edzés után pedig visszatölti raktárainkat és a bevitt fehérje és szénhidrát segít regenerálni és visszaépíteni izmainkat. Így tehát edzés előtt vagy közvetlenül után, ebédre fogyasztva normális mennyiségben a sushi egy teljesen jó diétás ebéd lehet. 
  2. A normális mennyiség nagyon fontos! Ha többet eszünk a kelleténél, illetve annál, mint amennyire valóban szükségünk van, akkor ugyancsak többlet energiáról, vagyis plusz kalóriákról beszélünk, amik ha nem tudnak elhasználódni, szintén zsírként raktározódnak majd.
  3. Ne fogyasszunk mellé túl sok szószt! A szószok nagyon sok felesleges cukrot és kalóriát tartalmaznak, így érdemes a diéta alatt a legegyszerűbb sushikat választani az extra menő, szószos, ízesített helyett.

Ha ezek a szabályok túl szigorúnak tűnnek, akkor érdemes olyankor sushit fogyasztanunk, amikor nem diétázunk vagy “csaló étkezést” tartunk. Én általában ezt az utóbbi lehetőséget választom. Ritkán fogyasztok sushit, (kb. 3 havonta), mert szeretem a szószos, kaviáros, avokádós rollokat, a finom nigiriket és persze a szójaszósz wasabival és gyömbérrel 🙂

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*