Top
 

Blog

FitnessLover > Táplálkozás  > Személyre szabott étrend – Befektetés vagy kidobott pénz?

Személyre szabott étrend – Befektetés vagy kidobott pénz?

Mindenkinek él egy kép a fejében arról, mit is jelent a diéta, illetve diétázni. Nagy általánosságban az éhezés és a minél könnyebb, szénhidrátoktól mentes ételek jutnak eszünkbe. Írásommal ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni, és bemutatni egy egészen új felfogást, az éhezésmentes, személyre szabott étrendet.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk az egyéni étrend jótékony hatásaival, először is össze kell vetnünk a hétköznapi értelemben vett fogyókúrákkal. A hagyományos diétákat valószínűleg mindenki ismeri; ha máshogy nem, nagyvonalakban el tudjuk mondani, mik azok az ételek, illetve italok, melyeket fogyasztva hízásnak indulunk, illetve melyek azok, melyektől egészségesebbek, karcsúbbak leszünk. Általában, amikor felszedünk pár kilót, rögtön az jut eszünkbe, hogy holnaptól salátán kell élnünk, el kell hagynunk az édességeket, az alkoholt, illetve a szénhidrátokat. Az interneten különböző szénhidrát csökkentett receptek után nézünk, megvonunk magunktól mindent, ami finom, és este 5-6 óra után nem eszünk már semmit. Ezek a diéták viszont nem csak megterhelik a szervezetünket, de el is vehetik a kedvünket az egészséges életmódtól és ételektől, mivel a testünket éhezésre, ezzel együtt pedig raktározásra kényszerítjük, így a fogyás egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen indul be. Ezzel szemben egy személyre szabott diéta az egyéni igényeknek megfelelően van beállítva, így garantáltan nem fogunk éhezni. Az ételek ebben az esetben alkalmazkodnak az elérni kívánt célhoz, ami lehet fogyás, vagy egyéb egészségügyi javulás, de lehet izmosodás, esetleg testsúly növelés is a cél. De mi is a személyre szabott étrend, illetve honnan tudhatom, hogy számomra mi a megfelelő?

Egyénre szabott étrendet már nagyon sok helyen készítenek nekünk. Vannak fanatikusok, edzők, dietetikusok, illetve orvosi intézmények is, ahol arra specializálódtak a különböző szakemberek, hogy az egyéni allergiák, ételintoleranciák, hormontípusok, vércsoport, illetve az egészségügyi állapot alapján állítsák be a páciens számára megfelelő ételeket. Nagyon nehéz, felelősségteljes és összetett feladat is egyszerre, hiszen ami az egyik ember számára megfelelő étrendnek számít, az másnál nem biztos, hogy ugyanazt a hatást eredményezi. Pontosan a nehézsége és összetettsége miatt nem olcsó mulatság egy ilyen étrendhez hozzájutni, főleg abban az esetben, ha sem az allergiáinkkal, sem a vércsoportunkkal, sem az ételintoleranciáinkkal nem vagyunk tisztában. Ilyenkor ugyanis vizsgálatok sora áll előttünk, mielőtt kiderülne, melyek azok az ételek, melyek nem megfelelőek a számunkra. Mindez talán elbátortalaníthat bennünket attól, hogy végig csináljunk egy ilyen procedúrát, de nézzük akkor meg, miért is érdemes mégis csak belevágnunk.

Az emberek többsége azért fog diétázásba, mert túlsúllyal rendelkezik, nem érzi jól magát a bőrében, és annak érdekében, hogy a zsírpárnáktól megszabaduljon, mindenre képes lenne….. Egy darabig. A lelkesedés soha nem tart örökké, hiszen a fogyókúra alatt negatív élmények is érhetik az embert. Jelentkezhet puffadás, emésztési panaszok, székrekedés, hasi fájdalom, vagy gyomorégés akár bizonyos zöldségektől, tejtől, tojástól, illetve olyan élélmiszerektől is, amikről azt gondolják egészséges. Ennek az az oka, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az emésztésük szempontjából mi számít egészségesnek.

Vegyünk egy konkrét példát, az egyszerűség kedvéért saját magamat. Rengeteg ételintoleranciám van, nehezen emésztem többek közt a laktózt, a cukrokat, beleértve a gyümölcscukrot is, a glutént, illetve a tojást. Alhasi puffadás jelentkezik nálam a káposztától, karfioltól és a hüvelyesektől. 0 Rh negatív a vércsoportom, mezomorf testfelépítésű vagyok, és rendszeresen sportolok. Mindezen információk fontosak ahhoz, hogy tudjuk, milyen ételek lesznek számomra megfelelőek. Szem előtt kell tartanom a fehérjék folyamatos pótlását a sport miatt, a megfelelő, gluténmentes szénhidrátok bevitelét és kerülnöm kell minden olyan élelmiszert, melyet nehezen emésztek, illetve melyek kellemetlen tüneteket okoznak. Fontos még a mezomorf testfelépítés is, ez szintén sokat számít, amikor megválasztom az élelmiszereket.

A mezomorf testalkatúak vannak a legszerencsésebb helyzetben, hiszen már kis erőfeszítéssel tökéletes testet varázsolhatnak maguknak, szemben az ektomorf, illetve endomorf testalkatúakkal. Az ektomorf testfelépítésűek akik ehetnek bármit, nem, vagy csak nagyon nehezen híznak, míg az endomorfok azok, akik a kerekebb, alapból nagyobb testzsírszázalékkal rendelkezők. A mezomorf a kettő között helyezkedik el, vagyis, ha odafigyel az ételekre és a mozgásra, könnyen elérheti a kívánt formát.

Mindent összevetve tehát, lehetünk bármilyen alkatok, a lényeg mindenképp egészségünk megőrzése kell, hogy legyen, melyre nem szabad sajnálnunk sem időt, sem pénzt, hiszen hosszú távon mindig az a jó befektetés, amely kamatozik. Igaz ez a testünkre is, mely minden törődést és odafigyelést meghálál.

Személyre szabott étrendért kattints a WEBSHOP menüpontra!

 

 

Share
beata horvath

beus0819@gmail.com

No Comments
Add Comment
Name*
Email*

Diétás fanta szelet